Bitte benutzen Sie diese Kennung, um auf die Ressource zu verweisen: http://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2605
Titel: Сучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспект
Autoren: Головко, Ольга Миколаївна
Stichwörter: еволюція харчування
їжа
енергетичний баланс
здорове харчування
раціональне харчування
адекватне харчування
органічні продукти
Erscheinungsdatum: 2016
Herausgeber: МДУ
Zusammenfassung: У статті розкрито характер формування сучасної теорії здорового харчування та визначено основні напрямки організації здорового харчування. Метою є дослідження теоретичних складових теорії здорового харчування. Застосовано загальноприйняті методи аналізу, синтезу, узагальнення класичної теорії харчування та формування теорії здорового харчування, яка формується під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я. На основі теоретичних та аналітичних досліджень науково обґрунтовано: періоди еволюції харчування: мисливства і збиральництва, неолітичної революції, Великих географічних відкриттів (ХV-ХVI ст.), Великої індустріальної революції (ХVII ст.),запровадження нової техніки і технології (ХХ ст.); класичну теорію збалансованого харчування та її основні положення; поява нових різноманітних видів продуктів. Звернута увага на корінні зміни в способах життя і структурі харчування ХХІ століття. За результатами проведеного дослідження встановлено, що сьогодні мають місце такі тенденції вдосконалення харчування: розвиток «екзотичної» кухні різних народів, що викликає захоплення у людини-гурмана, яка долає багато кілометрів, щоб скуштувати страву, яка є незвичною для місцевості, де проживає людина; розгалуження «опосередкованого» типу харчування. Основою життєдіяльності людини є забезпечення необхідною енергією за рахунок споживання харчових продуктів, які покривають енергетичні витрати. Міграційні процеси сприяють формуванню наукових підходів теорії здорового харчування. Людський організм попадає в неадаптовані традиції харчування і потребою стає раціоналізація харчування. Теорія раціонального харчування вимагає дотримуватися ряд встановлених принципів:калорійність харчового раціону має відповідати енергетичним витратам, хімічний склад харчових раціонів має задовільняти фізіологічні особливості і потреби організму в харчових речовинах, що гарантує збалансованість харчування. В подальшому дослідження будуть направлені на: дослідження співвідношення між окремими мікроелементами в харчових раціонах, враховуючи синергічні і антагоністичні взаємозв’язки; формування теорії здорового харчування на основі органічних і неорганічних продуктів для дітей, школярів та дорослого населення; хімічний склад сільськогосподарської продукції, виробленої шляхом використання інноваційних технологій вирощування.
Beschreibung: Головко О. М. Сучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспект / О. М. Головко // Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія "Економіка" : збірник наукових праць / Гол. ред. Т.В. Черничко. - Мукачево : МДУ, 2016. - Випуск 2(6). - С.11-16.
URI: http://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2605
Enthalten in den Sammlungen:Статті

Dateien zu dieser Ressource:
Datei Beschreibung GrößeFormat 
2-6-2-2016-1.pdfСучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспект455.27 kBAdobe PDFÖffnen/Anzeigen


Alle Ressourcen in diesem Repository sind urheberrechtlich geschützt, soweit nicht anderweitig angezeigt.