Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2605
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГоловко, Ольга Миколаївна-
dc.date.accessioned2018-10-16T08:05:12Z-
dc.date.available2018-10-16T08:05:12Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/2605-
dc.descriptionГоловко О. М. Сучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспект / О. М. Головко // Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія "Економіка" : збірник наукових праць / Гол. ред. Т.В. Черничко. - Мукачево : МДУ, 2016. - Випуск 2(6). - С.11-16.en_US
dc.description.abstractУ статті розкрито характер формування сучасної теорії здорового харчування та визначено основні напрямки організації здорового харчування. Метою є дослідження теоретичних складових теорії здорового харчування. Застосовано загальноприйняті методи аналізу, синтезу, узагальнення класичної теорії харчування та формування теорії здорового харчування, яка формується під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я. На основі теоретичних та аналітичних досліджень науково обґрунтовано: періоди еволюції харчування: мисливства і збиральництва, неолітичної революції, Великих географічних відкриттів (ХV-ХVI ст.), Великої індустріальної революції (ХVII ст.),запровадження нової техніки і технології (ХХ ст.); класичну теорію збалансованого харчування та її основні положення; поява нових різноманітних видів продуктів. Звернута увага на корінні зміни в способах життя і структурі харчування ХХІ століття. За результатами проведеного дослідження встановлено, що сьогодні мають місце такі тенденції вдосконалення харчування: розвиток «екзотичної» кухні різних народів, що викликає захоплення у людини-гурмана, яка долає багато кілометрів, щоб скуштувати страву, яка є незвичною для місцевості, де проживає людина; розгалуження «опосередкованого» типу харчування. Основою життєдіяльності людини є забезпечення необхідною енергією за рахунок споживання харчових продуктів, які покривають енергетичні витрати. Міграційні процеси сприяють формуванню наукових підходів теорії здорового харчування. Людський організм попадає в неадаптовані традиції харчування і потребою стає раціоналізація харчування. Теорія раціонального харчування вимагає дотримуватися ряд встановлених принципів:калорійність харчового раціону має відповідати енергетичним витратам, хімічний склад харчових раціонів має задовільняти фізіологічні особливості і потреби організму в харчових речовинах, що гарантує збалансованість харчування. В подальшому дослідження будуть направлені на: дослідження співвідношення між окремими мікроелементами в харчових раціонах, враховуючи синергічні і антагоністичні взаємозв’язки; формування теорії здорового харчування на основі органічних і неорганічних продуктів для дітей, школярів та дорослого населення; хімічний склад сільськогосподарської продукції, виробленої шляхом використання інноваційних технологій вирощування.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherМДУen_US
dc.subjectеволюція харчуванняen_US
dc.subjectїжаen_US
dc.subjectенергетичний балансen_US
dc.subjectздорове харчуванняen_US
dc.subjectраціональне харчуванняen_US
dc.subjectадекватне харчуванняen_US
dc.subjectорганічні продуктиen_US
dc.titleСучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспектen_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2-6-2-2016-1.pdfСучасні підходи до формування теорії здорового харчування: економічний аспект455.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.